Alkmaar · 22 december 2023

Voormalige nachtopvang Jan de Heemstraat wordt Tijdelijk Thuis

Het Heem aan de Jan de Heemstraat in Alkmaar wordt een tijdelijk thuis voor een groep woningzoekenden die dringend (andere) huisvesting nodig heeft. Hiervoor moet het pand verbouwd worden. Woonwaard werkt hieraan met dnoDoen en HSB Bouw.

Het Heem was tot voor kort in gebruik als nachtopvang en trainingshuis. Na de verplaatsing van de opvang en het trainingshuis is het pand nu tijdelijk in gebruik door Ad Hoc Beheer om leegstandsoverlast te voorkomen.

De verwachting is dat rond maart/april 2024 de werkzaamheden starten om het pand om te bouwen naar een Tijdelijk Thuis voor urgent woningzoekenden.

Tijdelijk thuis voor urgent woningzoekenden

Er is in de regio Alkmaar een groot tekort aan woningen, zeker aan betaalbare huurwoningen. Er is een groep woningzoekenden die dringend (andere) huisvesting nodig heeft. Voor deze groep biedt het Heem straks een ‘ Tijdelijk Thuis’.

Het zijn bewoners die wachten om uit te stromen naar een zelfstandige woning. Denk aan een moeder met twee kinderen die door een onveilige thuissituatie daar niet langer kan verblijven en financiele problemen heeft. Of een jongeman vanuit crisisopvang die qua inschrijfduur nog moet wachten op structurele huisvesting en ondersteuning krijgt in het vergroten van zijn netwerk en woonvaardigheden. 

De bewoners ontvangen begeleiding op maat vanuit dnoDoen

Verbouwing van het pand

Om het pand geschikt te maken voor deze nieuwe invulling, moet het pand worden verbouwd. Het huidige plan omvat 30 studio’s/kleine appartementen die worden ingericht als zelfstandige woonruimte.

Het team werkt aan de voorbereidingen en verwacht rond maart/april 2024 te kunnen starten. 

error: Content is protected !!