Alkmaar · 3 mei 2024

Wonen en ondernemen in een energiezuinig monument?

Wonen of ondernemen in een monument is mooi en tegelijkertijd uitdagend. Oudere panden zijn vaak niet geïsoleerd en de energierekening kan daardoor hoog worden. Monumenteneigenaren willen dus isoleren: dubbel glas, zonnepanelen, enzovoort. Tot voor kort was dat vaak lastig omdat veel ingrepen de waarde van het monument kunnen aantasten.

Gelukkig is er steeds meer mogelijk. Zowel technisch, als op het gebied van financiering. Er zijn subsidies en het Restauratiefonds van het Rijk biedt speciale duurzaamheidsleningen. Vandaar de Week van de Duurzame Monumenten en de campagne: ‘Kan dus wél!’

Week van de Duurzame Monumenten
Van 27 mei tot en met 1 juni 2024 organiseert de gemeente Alkmaar de ‘Week van de Duurzame Monumenten’. In die week worden verschillende activiteiten georganiseerd om te laten zien wat er wél kan op het gebied van monumenten en duurzaamheid. Eén daarvan is de reizende expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die al vanaf 18 mei te zien is in de winkel van het zojuist verbouwde en verduurzaamde pand aan de Langestraat 17. In die periode worden ook inloopspreekuren georganiseerd voor ondernemers en woonhuiseigenaren.

Win een gratis adviesrapport
Verder geeft de gemeente dertig adviesrapporten op maat weg voor monumenten die in gebruik zijn als woonhuis. Monumenteneigenaren maken kans op zo’n gratis rapport ter waarde van 500 euro, door vóór 30 mei de expositie te bezoeken aan de Langestraat 17. De expositie is geopend van 18 mei tot en met 1 juni. Op donderdag 30 mei maakt wethouder Anjo van de Ven de winnaars bekend. Kijk voor het volledige programma en voor tips over het energiezuinig maken van monumenten, op erfgoedalkmaar.nl

Wethouder Anjo van de Ven: We vinden het belangrijk om te luisteren naar wat er leeft bij de monumenteneigenaren en willen graag vertellen dat er inmiddels ook veel meer kan als het gaat om energiebesparende maatregelen voor monumenten. Kreeg je als monumenteneigenaar vroeger nog te horen dat dubbel glas echt niet kon en dat dikke gordijnen de enige optie waren; inmiddels zijn er technisch gezien steeds meer mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen zonder de historische waarde van het monument aan te tasten.

Webinars
In de Week van de Duurzame Monumenten kunnen monumenteneigenaars ook gratis deelnemen aan webinars, verzorgd door de Monumentenwacht. Abonnees van de digitale nieuwsbrief van Erfgoed Alkmaar droegen onderwerpen aan en daar kwamen de volgende thema’s uit:

  • Isoleren
  • Installaties
  • Zonnepanelen
  • Financieren

Meer dan duizend monumenten
De gemeente Alkmaar telt 578 rijksmonumenten, 961 gemeentelijke monumenten, 45 provinciale monumenten en 4000 beeldbepalende panden. Als we die ook voor de toekomst willen bewaren, moeten ze wel gebruikt kunnen worden en moet je er enigszins comfortabel in kunnen wonen en ondernemen.

error: Content is protected !!