Bergen · 19 juli 2023

Augustus is weer de maand voor de grote strandschoonmaak op standen langs de kust

Stichting De Noordzee begint in augustus weer met een grote groep vrijwilligers in twee weken tijd stranden langs de kust schoon te maken. Het is de tiende keer dat deze actie plaatsvindt. Sinds 2013 hebben 18.897 vrijwilligers samen 103.558 kilo peuken, plastic, blik, glas en meer afval van het strand tussen Zeeland en de Waddeneilanden gehaald. Sigarettenfilters worden het meest gevonden op de toeristische stranden. Wat weinig mensen weten, is dat die plastic bevatten en schadelijk zijn voor natuur en milieu.

De Beach Cleanup Tour start op 1 augustus op twee plekken: in Cadzand en op Schiermonnikoog. Vanaf daar verhuist de schoonmaakactie dagelijks richting noorden en zuiden, met op 15 augustus in Zandvoort een gezamenlijke finish.

Stichting De Noordzee heeft de online inschrijving voor de grootste schoonmaakactie van het Noordzeestrand, de Boskalis Beach Cleanup Tour (1-15 augustus), geopend.
Liefhebbers van wandelen en schone stranden kunnen zich via www.beachcleanuptour.nl opgeven om te helpen zwerfafval langs de kuststrook op te ruimen.

Het is de tiende keer dat deze actie plaatsvindt. Sinds 2013 hebben 18.897 vrijwilligers samen 103.558 kilo peuken, plastic, blik, glas en meer afval van het strand tussen Zeeland en de Waddeneilanden gehaald.

Voor de duur van de tour is de Noordzeekust in 30 etappes opgedeeld. Per dag worden er tegelijkertijd twee etappes gelopen: één etappe in het noorden en één etappe in het zuiden van het land. Wie van de Nederlandse stranden houdt, zich zorgen maakt over de vervuiling en graag wil helpen schoonmaken, kan zich aanmelden via Beachcleanuptour.nl. Dit jaar hebben zich al 2300 vrijwilligers aangemeld.

Op de website zijn alle etappes te vinden, de start- en finishlocatie, de af te leggen afstand en de verzameltijd. Na twee weken finishen de noord- en zuidroute tegelijkertijd in Zandvoort met een presentatie van de resultaten en een mooi eindfeest voor alle deelnemers.

error: Content is protected !!