Bergen · 26 oktober 2024

Samenwerken aan toekomst Weidse Polders

Samenwerken aan toekomst Weidse Polders

Gemeente Bergen, het hoogheemraadschap, de provincie en maatschappelijke partners willen in de Weidse Polders de natuur, landbouw en recreatiemogelijkheden versterken en wateroverlast voorkomen.

Dit hebben ze afgesproken in een intentieovereenkomst. De Weidse Polders liggen in het landelijk gebied tussen Bergen, Alkmaar en Egmond.

Wateroverlast beperken
Het gebied is kwetsbaar voor wateroverlast bij veel neerslag. Daarom wordt er gezocht naar ruimte om water op te vangen in de bodem, sloten of plassen. Bij drogere periodes wordt juist water vastgehouden.

Ruimte voor duurzaam (agrarisch) ondernemen
Ook speelt het verbeteren van de kwaliteit van het water een rol. Er is in het gebied al een een ecodorp. Maar ook een grote diversiteit aan agrarische ondernemers en allerlei kleinschalige bedrijvigheid.

De recreatiegebieden en recreatievoorzieningen kunnen toegankelijker, maar er moet ook genoeg ruimte blijven voor natuur en duurzaam (agrarisch) ondernemen.

Klaar voor de toekomst
Alle partijen, zoals grondeigenaren en inwoners, worden betrokken bij de plannen voor de Weidse Polders. De samenwerking moet leiden tot een sterk gebied dat klaar is voor de toekomstige uitdagingen.

Drinkwater en natuurbeheerder PWN, Natuurmonumenten, Land en Tuinbouw Organisatie (LTO-Noord) en Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), maken ook deel uit van het overleg.

Foto: Weidse Polders (aangeleverd)

error: Content is protected !!