Duinstreek · 24 mei 2024

2 juni open dag Herenboeren Duinstreek

Het is bijna te mooi om waar te zijn: elke week groenten die dichtbij huis geteeld worden. Waarbij geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden. Waar de varkens buiten scharrelen. De kalfjes gewoon bij hun moeder mogen blijven. En waar de natuur de ruimte krijgt. Het klinkt als iets onhaalbaars maar het gebeurt al bijna drie jaar aan de Groenweg in Bergen. Herenboeren Duinstreek heeft op deze manier een stuk grond van bijna veertig voetbalvelden groot in gebruik.

Tien jaar geleden begon Stichting Herenboeren Nederland met dit doel: samen duurzaam voedsel produceren. De eerste boerderij werd al snel opgericht. Een coöperatie van 500 leden met een boer in loondienst. Ondertussen is Herenboeren een sterk groeiend landelijk netwerk met ruim 20 boerderijen verspreid door Nederland waar al 9000 mensen wekelijks van eten.

Ook aan de Groeneweg, in de polder tussen Alkmaar en Bergen zijn zo een 500 mensen eigenaar van een coöperatieve boerderij. Er wordt groenten geteeld, varkens en koeien scharrelen er rond, er is een beginnende boomgaard, een kruidentuin, een kas en een uitgebreid assortiment aan zachtfruit. Twee boeren, in loondienst, produceren elke week op een duurzame manier, met steun van een groep meewerkende leden, voedsel voor 500 mensen.

Als Herenboer ben je eigenaar, ondernemer, producent en consument van je éigen boerderij. Samen bouw je aan een duurzame onderneming, niet alleen voor nu, maar ook voor de komende generaties. Je eet met de seizoenen mee van grond dicht bij jou in de buurt, met als uitgangspunt een gezonde bodem, een goed leven voor de dieren, meer biodiversiteit en toewerkend naar een gesloten kringloop.

Omdat Herenboeren Nederland nu 10 jaar bestaat worden er overal in het land open dagen georganiseerd. Zo ook bij Herenboeren Duinstreek. Wees welkom om op deze dag op de boerderij op ontdekkingstocht te gaan. Om je te laten vertellen hoe zo een boerderij nou eigenlijk werkt. Of misschien zelfs wel om te kijken of het iets is om bij aan te sluiten? Kom naar de open dag op zondag 2 juni van 12:00 tot 15:00 uur. Ook kinderen zijn natuurlijk van harte welkom! Aanmelden kan via https://herenboeren.nl/open-dagen/

error: Content is protected !!