Duinstreek · 22 december 2023

Waarschuwing voor instortingsgevaar op strand

Waarschuwing voor instortingsgevaar op strand

Storm Pia raasde gisteravond en vannacht over het land. Door de harde wind is er op de stranden tussen Camperduin en Egmond veel zand weggeslagen en zijn er grote zandkliffen ontstaan. De gemeente Bergen (NH) waarschuwt dat deze instabiel zijn en kunnen instorten.

Vanmiddag worden er waarschuwingsborden bij de strandopgangen geplaatst tussen Camperduin en Egmond-Binnen. “De zandkliffen zijn soms wel 2,5 à 3 meter hoog. Het is verleidelijk om een kijkje te gaan nemen, of voor kinderen om er in te gaan spelen. Maar blijf er alsjeblieft uit de buurt, want ze zijn instabiel. Ze kunnen instorten en dan wordt je bedolven onder een grote hoop zand”, aldus burgemeester Lars Voskuil.

Herstelwerkzaamheden

Op zich is de schade vannacht beperkt gebleven en is de veiligheid niet in het geding geweest door een zandwal bij de hoofdopgang van Egmond aan Zee aan te brengen. “Een aantal betonplaten is weggespoeld en diverse trappen van onder andere de reddingsbrigade zijn weggewaaid. Op dit moment rijden er shovels en graafmachines over het strand voor herstelwerkzaamheden”, aldus de burgemeester.

Hij doet een oproep om niet in de weg te lopen: “Het gaat om zwaar materieel, blijf daar uit de buurt.”

Monitoring

De gemeente heeft de situatie bij de strandopgangen in Egmond aan Zee gisteravond en vannacht continu gemonitord en doet dat nog steeds. Bij de strandafgang in Egmond aan Zee is weer extra zand aangebracht vanwege het verwachte hoogwater vanmiddag. Op deze manier hoopt de gemeente ook dat de betonplaten bij de opgang op hun plek blijven.

De verwachting is dat deze situatie met de zandkliffen en werkzaamheden nog enkele dagen voortduurt.

error: Content is protected !!