Egmond aan Zee / Sport · 29 januari 2024

Zonnig winterweer laat deelnemers 19e editie Egmond Wandel Marathon stralen

Zonnig winterweer laat deelnemers 19e editie Egmond Wandel Marathon stralen

EGMOND AAN ZEE – Het strand en de duinen van Egmond aan Zee en omgeving waren dit weekend het decor van de 19e editie van de Egmond Wandel Marathon. Vanuit Sporthal de Watertoren vertrokken 9.700 wandelaars onder fantastische weersomstandigheden voor een van de verrassende routes van 10,5, 15 of 21,1 km over het strand en door de duinen. Voor duinbeheerder PWN, ook dit jaar het goede doel van het wandelevenement, werd het mooie bedrag van € 6.447,95 opgehaald.

Zonnig winterweer laat deelnemers 19e editie Egmond Wandel Marathon stralen


De Egmond Wandel Marathon, ook wel bekend als de start van het nieuwe wandeljaar, was met 9.700 deelnemers uitverkocht. Ruim 3.300 deelnemers wandelden beide dagen mee. Na het luiden van de startbel door burgemeester Lars Voskuil vertrokken 7.500 wandelaars gisteren om te gaan genieten van de zonnige Zuidroute richting Egmond-Binnen en Castricum aan Zee. Vandaag liet wethouder Verduurzaming & Cultuur Ernest Briët de startbel klinken en ontdekten 5.500 deelnemers onder een strakblauwe hemel de verrassende Noordroute richting Bergen aan Zee en Schoorl.

Het wandelweekend werd al op vrijdagavond afgetrapt in Sporthal de Watertoren. Veel deelnemers kwamen hun stempelkaart alvast afhalen en genoten van een drankje. Ruim honderd wandelaars schoven aan bij de eerste Boerenkoolmaaltijd en het aanwezige shantykoor bracht de wandelsfeer er goed in.

Volop genieten onderweg
Naast de vertrouwde afstanden van 10,5 (kwart marathon) en 21,1 km (halve marathon) was het dit jaar ook mogelijk om 15 km te wandelen. Ruim 2.700 wandelaars gingen de sportieve uitdaging van deze nieuwe afstand aan.

De routes van alle afstanden brachten de deelnemers op beide dagen over het strand en door het Noordhollands Duinreservaat. Het strand was breed en heel goed begaanbaar. Op de kronkelende wandelpaden in het duin gebied, met hier en daar mul zand en flink wat hoogtemeters, moesten de wandelaars soms even aan de bak. Het was het allemaal waard. Want ook de alternatieve routes, die gekozen waren omdat sommige paden in het duingebied door de regenval onbegaanbaar zijn, verrasten de deelnemers met vergezichten en mooie plekken.

Bij de verzorgingsposten onderweg kregen de wandelaars naast een stempel ook iets lekkers van de enthousiaste vrijwilligers zodat ze vol nieuwe energie hun weg konden vervolgen.

Feest bij de finish
Op beide dagen werden de wandelaars feestelijk onthaald in Sporthal de Watertoren. Met best wat kilometers in de benen en een glinsterende medaille om de nek gingen de voetjes bij veel enthousiastelingen nog lekker van de vloer. Tussen de drankjes door werd er ook gezellig meegezongen met de hits en klassiekers van DJ Dolphin en feestzanger René Eshuijs.

Een kleinere voetafdruk
De organisatie en deelnemers hebben samen een kleine voetafdruk achtergelaten in Egmond aan Zee en omgeving. De Egmond Wandel Marathon is graag een voorloper op het gebied van duurzaamheid en ook dit jaar zijn stappen gezet naar een nog duurzamer wandelevenement.

Zo hebben wandelaars na een oproep van de organisatie het zwerfafval dat zij op het strand en in de duinen vonden meegenomen naar de finish en daar ingeleverd bij de eigenaren van Gejut. Hier is goed gehoor aan gegeven, want er is dit jaar veel meer afval ingeleverd dan tijdens de vorige editie. Van het ingeleverde afval worden kunstwerken gemaakt om aandacht te vragen voor milieuvervuiling. Daarnaast had de Recycle Hub dit weekend een prominente plek in Sporthal de Watertoren. Bij de medewerkers van deze afvalhub konden deelnemers hun afval inleveren, zodat het direct gescheiden kon worden en er zoveel mogelijk afvalstromen apart werden ingezameld om meer te kunnen recyclen.

Een mooi bedrag voor het duinkonijn
Deelnemers van de Egmond Wandel Marathon konden bij inschrijving een vrijwillige donatie doen aan PWN. De duinbeheerder zet zich dagelijks in om de rijke flora en fauna in het Noordhollands Duinreservaat te beschermen.

Namens de wandelaars mocht Ruud van der Velde, voorzitter van Le Champion, vanmiddag een cheque met het mooie bedrag van € 6.447,95 overhandigen aan Raymond Duindam van PWN. De vrijwillige donaties van de wandelaars worden dit jaar gebruikt om het duinkonijn terug te brengen in het duingebied en de leefomgeving voor deze dieren te verbeteren.

Van winter in Egmond naar zomer in Soest
De 20e editie van de Egmond Wandel Marathon staat op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2025 op de agenda. Naast het winterse wandelweekend in Egmond aan Zee, organiseert Le Champion ook een zomers wandelweekend in het schitterende Soest. Op zaterdag 17 en zondag 18 augustus 2024 staat het Pink Ribbon Soester Wandelweekend op de agenda. Je kunt kiezen uit afstanden van 6, 10, 20 en 30 km. Wil je nog meer wandelplannen maken? Bekijk de volledige wandelagenda op www.lechampion.nl.

error: Content is protected !!