Natuur · 19 maart 2024

Week van de Groene Tuin

Van dinsdag 26 maart t/m 1 april 2024 is het ‘de Week van de Groene Tuin‘. Deze week staat volledig in het teken van het vergroenen en verduurzamen van tuinen, balkons en straten. IVN is partner in de Week van de Groene Tuin. Extra leuk, er zijn leuke winacties waarmee je Tuiny producten kunt winnen om jouw tuin op te fleuren.

Waarom een groene tuin?

Een groene tuin is niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook veel voordelen. Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, meer neerslag, en langere perioden van droogte en hitte. Een groene tuin is beter voorbereid op deze gevolgen van klimaatverandering dan een betegelde tuin. Het regenwater kan goed weglopen in de bodem en een groene tuin zorgt voor verkoeling in de zomer.

Met een groene tuin of groen balkon verwelkom je bovendien vogels, insecten en andere dieren. Deze helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Bijen helpen bijvoorbeeld bij de bestuiving van planten, vogels zijn dol op slakken en lieveheersbeestjes eten graag bladluizen.

Een groene tuin is niet veel werk

Het is een misverstand dat een betegelde tuin onderhoudsvriendelijker is dan een groene tuin. Doordat regenwater minder goed kan weglopen in een betegelde tuin, ontstaat er groene aanslag op de tegels die je moet wegschrobben. In een groene natuurlijk ingerichte tuin, laat je de natuur het werk voor je doen. Maak je groene tuin onderhoudsvriendelijk door hem slim in te richten. Bedek kale stukken grond bijvoorbeeld met bodembedekkers om onkruid te voorkomen. Heb je niet zulke groene vingers? Kies dan voor inheemse planten die van nature in Nederland voorkomen, deze hebben minder onderhoud nodig.

Doe mee aan groene acties

Volg de Week van de Groene Tuin op Instagram en Facebook en ontvang handige tips en stappenplannen om jouw eigen omgeving te vergroenen. Check op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd en maak je kans op een tuinbon t.w.v. €200,-.

error: Content is protected !!