Natuur / Noord-Holland · 29 februari 2024

Het Cultuurfonds doneert 2 miljoen euro aan natuur in Nederland

De staat van de natuur holt hard achteruit; 2023 was het warmste én natste jaar ooit gemeten, met daarbij een droogterecord. Het realiseren van klimaatbestendige natuur is noodzakelijk en daarom investeert het Cultuurfonds dit jaar 2 miljoen extra in klimaatprojecten via de (12) provinciale Landschappen, waar Landschap Noord-Holland deel van uitmaakt. Dit bedrag komt bovenop de 1,5 miljoen euro waarmee het Cultuurfonds jaarlijks al bijna 300 natuurprojecten ondersteunt.

Elke euro die in Europa geïnvesteerd wordt in natuurherstel levert 8 tot 38 euro op, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De provinciale Landschappen versterken al tientallen jaren de natuur en beschermen het landschap en cultureel erfgoed in Nederland.

“We zijn blij met deze bijzondere gift van het Cultuurfonds, deze steun is onmisbaar voor ons werk als natuurorganisatie. Hiermee kunnen wij méér klimaatbestendige natuur creëren in onze natuurgebieden. Een bedrag als dit, maakt impact en geeft parallel de biodiversiteit een positieve impuls. Samen maken we Noord-Hollandmooier,” aldus Bas Rüter, Directeur Landschap Noord-Holland. In Noord-Holland ondersteunt het Cultuurfonds Plan Boom en herinrichting Zandpolder om de biodiversiteit bevorderen. Door natuur te combineren met sociale activiteiten komen jong en oud bij elkaar. Met de extra donatie van het Cultuurfonds, kunnen er meer van dit soort projecten worden opgestart. De provinciale Landschappen dragen met natuurbescherming en natuurontwikkeling bij aan het herstellen van de biodiversiteit.

Geef om natuur

Dat het Cultuurfonds al zo’n 60 jaar bijdraagt aan het behoud en de versterking van de natuur in Nederland kan dankzij de genereuze steun van donateurs en schenkers. Cathelijne Broers, directeur van het Cultuurfonds: “We kunnen niet zonder de schenkingen van natuurliefhebbers, want de nood is hoog om te investeren in klimaatbestendige landschappen. Op die manier kunnen we bijdragen aan belangrijke natuurprojecten, educatie, biodiversiteit en behoud van landschappen. We roepen natuurorganisaties dan ook op om een aanvraag bij ons in te dienen.”


Het Cultuurfonds

Het Cultuurfonds investeert jaarlijks meer dan 40 miljoen euro in de toekomst van cultuur en natuur, dankzij particuliere giften en nalatenschappen, samenwerking met partners en de afdracht van de Vrienden Loterij en Nederlandse Loterij. Via het Cultuurfonds krijgen jaarlijks ruim 3.500 cultuur- en natuurprojecten door heel Nederland, in het Caribisch deel van het Koninkrijk en in Suriname een financiële bijdrage. Kijk voor meer info op cultuurfonds.nl/natuur.

error: Content is protected !!