In geen enkele provincie wordt zó veel geruzied tussen buren als in Noord-Holland. Aanstaande zaterdag is het Burendag, maar dat is lang niet voor iedereen reden om met de rest van de straat gezellige activiteiten te ondernemen. Ook in Flevoland lopen buren vaak tegen ellende aan.
Vooral geluidsoverlast is vaak een bron van ergernis, blijkt uit onderzoek van Verhuisoffertes.com in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht. Volgens de onderzoekers lijkt het erop dat ‘bij elkaar op de lip wonen’, zoals in de dichtbevolkte Randstad, de verhoudingen met de buren zo nu en dan flink op scherp zet. Zo geven bijna twee op de drie Noord-Hollanders aan zich soms te ergeren aan hun buren. Ook in Zuid-Holland en Flevoland ligt het ‘ergernispercentage’ ruim boven de 60 procent.
Heel anders is dat in Zeeland, waar minder dan vier op de tien inwoners zich storen aan hun buren. Ook Limburg en Friesland scoren relatief laag. Geluidsoverlast wordt in vrijwel elke provincie het vaakst genoemd als bron van irritatie. Inwoners van Drenthe geven met bijna 83 procent van de ondervraagden het vaakst aan blij te zijn met de relatie met hun buren. In Groningen daarentegen is dit slechts 61 procent, de laagste score van alle provincies. Daarbij moet worden aangetekend dat ‘slechts’ één op de tien Groningers zegt juist een slechte relatie te hebben met de buren. In Flevoland is dit maar liefst één op de zes.
Naast regionale verschillen laat het onderzoek van Verhuisoffertes.com ook duidelijk verschillen tussen leeftijdsgroepen zien. Zo ervaren 70-plussers aanzienlijk vaker een goede relatie met hun buren dan jongeren tussen de achttien en 30 jaar. Ook hechten ouderen hier veel meer waarde aan en ergeren zij zich bijna drie keer minder vaak aan hun buren dan twintigers.