Noord-Holland · 26 juli 2023

Onderzoek: Dit jaar al 749 schuurinbraken in Noord-Holland

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: inbrekers slaan vaak hun slag in Noord-Hollandse schuren en garages. In de eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie al 749 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen. Een toename van 4,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral in Eindhoven, Tilburg en Breda gaat het vaak mis. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.

Vooral in de gemeente Amsterdam breken inbrekers vaak binnen in bijgebouwen. Van januari tot en met juni werd hier 246 keer melding gedaan van een schuurinbraak. Haarlemse en Amstelveense (36) schuren zijn ook populair onder inbrekers. 

Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Sterkste stijging in Velsen

Nergens in Noord-Holland nam het aantal schuurinbraken zo sterk toe als in Velsen (+16). Gelukkig was niet overal een stijging. In Enkhuizen nam het aantal schuurinbraken het sterkst af (-11), gevolgd door Hilversum (-10). In 7 Noord-Hollandse gemeenten bleef het aantal inbraken in schuren en garages gelijk.

Kans op schuurinbraak grootst in deze gemeenten

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Noord-Holland het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan. 

In Heemskerk gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 15,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Beverwijk moeten op hun hoede zijn. De Noord-Hollandse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  • Heemskerk: 15,9 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Beverwijk: 13,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Den Helder: 12 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Velsen: 10,4 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Hollands Kroon: 9,2 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023 

error: Content is protected !!