Landschap Noord-Holland bestrijdt invasieve soorten, die van nature niet in Nederland voorkomen, zoals de Japanse duizendknoop in de groene omgeving rond Beverwijk en op talloze andere plekken. Invasieve soorten verdringen inheemse soorten en dat is niet goed voor de natuur. Op twee locaties in Beverwijk worden de komende zeven maanden daarom varkens ingezet om de Japanse duizendknoop te bestrijden.
Een methode die lijkt te werken. De varkens eten de stengels en bladeren weg zodat de planten verdwijnen. Het is een relatief goedkoop middel en voor bezoekers van (natuur)gebieden ook nog eens leuk om te zien.
Voor het bijvoeren en in de gaten houden van de varkens wordt uitgekeken naar een aantal vrijwilligers die voor een periode van zeven maanden varkenshoeder willen zijn. Als vrijwillige varkenshoeder ben je één keer per week een half uurtje beschikbaar, bij voorkeur in het weekend. Je voert per keer ongeveer vijfentwintig varkens en je kijkt of de dieren gezond zijn.
Ervaring met varkens is niet nodig. Iedere vrijwillige varkenshoeder krijgt vooraf een training en leert waar je op moet letten als je de varkens in de gaten houdt. Lijkt het je het leuk om met varkens om te gaan en wil je iets leren over invasieve soorten bij jou in de buurt? En ben je gedurende 7 maanden in de weekenden, één keer per week beschikbaar?
Stuur dan een e-mail aan Natuurlijke Zaken van Landschap Noord-Holland, n.vanderhulst@natuurlijkezaken.nl en meld je aan.
Foto: © Yorinde Diepstraten