Regio · 25 januari 2024

Bescherming tegen rotavirus

GGD Hollands Noorden laat weten dat vanaf dit jaar vaccinatie tegen het rotavirus is opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). 

Alle ouders van baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 ontvangen een uitnodiging voor vaccinatie. De vaccinatie is geen prik, maar wordt gegeven door druppels in de mond. Het rotavirus kan hevige diarree en uitdroging bij baby’s veroorzaken. Hierdoor is jaarlijks voor gemiddeld 3500 kinderen een ziekenhuisopname nodig. 

Een infectie met het rotavirus bij jonge kinderen komt vaak voor. Toch is dat niet zo bekend, omdat de infectie alleen aantoonbaar is met laboratoriumonderzoek, dat zelden wordt gedaan als kinderen diarree hebben. Jaarlijks overlijden vijf tot zes kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie. De bescherming van het vaccin duurt minimaal drie jaar. Kinderen zijn zo beschermd wanneer zij het meest kwetsbaar zijn.

Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Er kunnen ook andere (zeldzame) bijwerkingen zijn. Maar bijwerkingen zijn minder erg en duren korter dan de klachten die door het virus ontstaan. 

Meer informatie: https://rijksvaccinatieprogramma.nl/rotavirus
Foto: aangeleverd

error: Content is protected !!