Ruim 8 op de 10 ouders hebben schermtijdregels (maar de oppas is minder streng)

Ruim 8 op de 10 ouders hebben schermtijdregels (maar de oppas is minder streng)

Schermtijd is voor veel ouders een terugkerend gespreksonderwerp. Uit onderzoek van oppas- en au pair-platform Nina.care onder 400 ouders blijkt dat ruim acht op de tien duidelijke regels hebben over schermgebruik. Van de vaders geeft zelfs ruim 90 procent aan regels te hebben. Toch roept de praktische uitvoering daarvan vaak vragen en uitdagingen op.

De meeste ouders – een op de drie – beperken de schermtijd tot maximaal twee uur per dag. Bijna een kwart houdt het zelfs bij één uur of minder. “De jongere generatie ouders, die zelf met schermen is opgegroeid, is zich vaak beter bewust van de risico’s,” zegt Jasmijn Kok, mede-oprichter van Nina.care. “Toch horen we ook vaak dat deze regels lastig zijn om in de praktijk te handhaven.”

Zo ervaren veel ouders technische obstakels bij het instellen van schermtijdlimieten via apps zoals Apple Schermtijd en Google Family Link. Wat te doen als de tijd op is, maar er nog huiswerk af moet? En hoe verdeel je de tijd eerlijk over verschillende apparaten, zoals een iPhone en een PlayStation? “Deze praktische problemen zorgen soms voor stress in huis,” aldus Kok.

Nieuwe regelgeving biedt houvast

Ouders kunnen deels houvast vinden in de recente regelgeving rondom schermgebruik op scholen. Sinds 1 januari 2024 zijn mobiele telefoons verboden in het voortgezet onderwijs, en vanaf 1 september geldt dit ook op basisscholen. Deze maatregelen helpen ouders om hun schermtijdregels beter af te stemmen op schoolbeleid. “Ouders zien hierin een duidelijke lijn die ze thuis kunnen doorzetten, bijvoorbeeld door vaste momenten zonder schermen in te voeren,” aldus Kok.

Sociale druk blijft een uitdaging

Toch blijft sociale druk een uitdaging. Kinderen klagen dat vriendjes onbeperkte schermtijd hebben of spreken vaker af bij gezinnen zonder regels. Volgens Kok trekt dit meestal vanzelf recht. “Ouders weten vaak precies welke andere ouders soepeler zijn. Dat helpt hen om daar gezamenlijk afspraken over te maken.”

Oppas vaak soepeler met schermtijd

Bij de oppas kunnen regels soms soepeler zijn, zo blijkt uit het onderzoek van Nina.care. Eén op de vijf kinderen mag van de oppas langer gamen of tv-kijken dan normaal. Toch geeft 60 procent van de ouders aan het belangrijk te vinden dat oppassen zich aan hun regels houden. Kok raadt aan om vooraf duidelijke afspraken te maken: “Zo voorkom je misverstanden en discussies achteraf.”

Archief

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
X (Twitter)
Instagram
error: Content is protected !!