Alkmaar / Cultuur · 28 september 2023

29 september: Frits Westerkamp luidt de bel voor de kaasmarkt

Wandelmusketier Harry van de Kuijt luidt de bel op de kaasmarkt

Op vrijdag 29 september 2023 luidt Frits Westerkamp, om 10.00 uur de bel op de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Anja Schouten ontvangt de heer Westerkamp en het hele bestuur van de 8 October Vereeniging.

Frits Westerkamp is vanaf 2019 voorzitter van de 8 October Vereeniging. De 8 October Vereeniging is de grootste vereniging van Alkmaar. Met de financiële bijdragen van leden, sponsoren en de subsidie van de gemeente Alkmaar is het mogelijk om jaarlijks het Ontzet van Alkmaar in 1573 te herdenken en vieren. Het bestuur bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers.

1573-2023

In 1573 was Alkmaar de eerste Hollandse stad die tijdens de Tachtigjarige Oorlog de Spanjaarden wist te verslaan. Vandaar de uitdrukking “Bij Alkmaar begint de Victorie”. Dat is dit jaar precies 450 jaar geleden. De viering van het jubileumjaar startte op 8 oktober 2022: een jaar lang activiteiten voor en door Alkmaarders. Ook de komende tijd is er nog veel te doen, denk aan de onthulling van het Grote Raam en het Slotfeest. En natuurlijk zijn er de jaarlijkse 8 oktober activiteiten van de 8 October Vereeniging: de kranslegging, lampionnenoptocht, jeugd- en middagoptocht en de zuurkoolmaaltijd. Omdat 8 oktober op zondag valt, zijn veel jaarlijkse activiteiten nu op zaterdag 7 oktober. Voor het hele programma en achtergrondinformatie zie : www.8october.nl en www.450jaaralkmaarontzet.nl

error: Content is protected !!