Egmond-Binnen · 27 september 2023

Lachgas ‘laat sporen na in het landschap’

Nee, dit is geen sluikreclame voor Albert Heijn, maar je zou het kunnen denken. Het gaat echter om heel iets anders. Net als er themavonden zijn over bijvoorbeeld jongeren en middelengebruik vindt een argeloze wandelaar deze tassen met (lege) spuitbussen langs de Rinnegommerlaan in de nabijheid van het sportcomplex aan de Hogedijk.

Het lijkt op het eerste gezicht wat onduidelijk waar het om gaat. Het zou kunnen gaan om kitspuiten, gezien de houder die er ook bij ligt (links op de foto). Het gaat echter – meer waarschijnlijk – om grotere hoeveelheden lachgas, te zien aan de opschriften die op (een aantal van) de spuitbussen staan in de tas rechts.

Informeren bij de wijkagent leert dat het op zijn minst een zorgelijke zaak is dat zo dicht bij een sportcomplex dit soort hoeveelheden lege lachgasbussen wordt aangetroffen. ‘We hebben eigenlijk nog niet vaker een melding gehad van zo’n soort dumping, want daar lijkt het wel op. Het ziet er niet naar uit dat het op die plek is gebruik, dat ligt niet voor de hand. Het is heel lastig te achterhalen wat nu waar vandaan komt. Zijn het fietsers geweest die het hebben weggegooid of is het vanuit een auto naar buiten gegooid? Kortom, achterhalen waar het vandaan komt is nagenoeg onmogelijk. Maar hoe dan ook, het is zeker zorgelijk’, aldus de wijkagent.

Sinds 1 januari van dit jaar staat lachgas op de lijst van verboden middelen (de zogenaamde Lijst II van de Opiumwet), waardoor de politie kan ingrijpen wanneer iemand op de openbare weg wordt aangetroffen met lachgas. De strafmaat voor het in bezit hebben van lachgas voor recreatief gebruik of het vervoeren en verkopen ervan varieert in Nederland. Zo kan het zijn dat de bezitter er afstand van moet doen en kunnen taakstraffen en/of geldboetes worden opgelegd tot gevangenisstraffen aan toe. Afhankelijk van de hoeveelheden die worden aangetroffen en of de overtreder al eerder voor dit vergrijp is aangehouden.

Er zijn uitzonderingen: voor technisch (de slagroomspuit) en medisch (lichte verdoving) gebruik is het onder voorwaarden wel toegestaan om lachgas te hebben en/of te gebruiken. In dit geval ziet het er niet direct naar uit dat het om een bijzonder geval van technisch of medisch gebruik gaat.

De gebruikers zullen vast veel lol hebben gehad… Had het dan tenminste ook nog even netjes opgeruimd.

Bron en foto: Flessenpostuitegmond.nl

error: Content is protected !!