Alkmaar · 8 maart 2024

Eerste zonnepanelen geplaatst op Energieleverend Geluidsscherm

Eerste zonnepanelen geplaatst op Energieleverend Geluidsscherm

De eerste zonnepanelen zijn geplaatst op het Energieleverend Geluidsscherm aan de Schagerweg/Huiswaarderweg. Dit betekent dat het Noordscherm binnenkort start met het opwekken van zonne-energie. Tegelijk met het plaatsen van de zonnepanelen worden ook de laatste gaten in het geluidsscherm gedicht. Ook aan de zuidelijk gelegen schermen wordt hard gewerkt.

5000 zonnepanelen

Op het Energieleverend Geluidsscherm liggen straks in totaal ongeveer 5.000 zonnepanelen. Het scherm maakt niet alleen een einde aan de geluidsoverlast die bewoners ervaren, maar het wekt ook groene stroom op. Daardoor kan de investering voor een deel worden terugverdiend. De zonnepanelen kunnen goed tegen extreem weer en zijn in de toekomst eenvoudig te vervangen.

“Met de installatie van zonnepanelen op het Energieleverend Geluidsscherm zetten we de volgende stap naar een groenere en duurzamere toekomst voor Alkmaar. Het voorjaar komt eraan, dus we hopen dat straks veel schone energie kan worden opgewekt. We willen nogmaals de inwoners en onze partners bedanken voor hun hulp bij dit project.”

Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid.

Gaten dichten

De laatste gaten in het Noordscherm worden op dit moment ook gedicht. Dit gebeurt met betonplaten en onderdelen die op maat zijn gemaakt en over bijvoorbeeld tunnels of ondergrondse buizen worden geplaatst. De overige zonnepanelen voor het Noordscherm worden de komende tijd op de betonplaten geplaatst.

Zuidelijke schermen

De werkzaamheden aan de zuidelijk gelegen schermen gaan ook verder. Voor het scherm op de Huiswaarderweg zijn de betonpoeren geplaatst. Hier worden de palen voor het geluidsscherm op geplaatst. Bij het scherm aan de Nollenweg is de grond opgehoogd. Hier is een kleine dijk gemaakt van grond waarop het geluidsscherm wordt gebouwd.

Meer informatie staat op www.alkmaar.nl/geluidsscherm

error: Content is protected !!