Alkmaar · 9 augustus 2024

Hoge bomen vangen te veel wind bij Alkmaarse Molen van Piet

Herinrichting Bolwerk bij Molen van Piet

Op het Bolwerk in Alkmaar staat de beeldbepalende Molen van Piet die nog steeds wordt bemalen door een lid van de familie Piet. Bomen rondom een molen kunnen echter de ‘molenbiotoop’ verstoren en dat gebeurt ook hier met de omringende monumentale bomen. De gemeente Alkmaar ging niet over één nacht ijs bij het nemen van de beslissing, maar toch moeten vijftien van de 23 bomen in augustus het veld ruimen.

In een motie van de Alkmaarse gemeenteraad uit 2021 onder de titel ‘Hoge bomen vangen te veel wind’ werd opdracht gegeven om ongehinderde windvang voor de Molen van Piet te realiseren. Daarop werden verschillende onderzoeken in gang gezet. De Noord-Hollandse Molenfederatie bracht de molenbiotoop in beeld en onderzocht of er technische oplossingen mogelijk zijn. Verder voerde bureau EAGM een windonderzoek uit.

Vijftien bomen kappen

Uit de onderzoeken bleek dat binnen een straal van zestig tot honderd meter rondom de molen acht bomen behouden kunnen blijven, waarvan er vijf gesnoeid moeten worden. Vijftien bomen moeten echter worden gekapt. Uit een flora- en fauna-onderzoek door bureau Groenadvies Amsterdam volgden geen bezwaren voor onder meer vleermuizen.

Herinrichting

Op de kapvergunning van begin 2024 werd geen bezwaar gemaakt, waarna de kap- en snoeiwerkzaamheden in augustus 2024 zullen plaatsvinden. In het eerste kwartaal van 2025 volgt de nog te bepalen groene herinrichting van het Bolwerk, in samenwerking met een in erfgoed gespecialiseerd bureau, de molenaar en stichting Animo.

Bron: Boomzorg.nl

error: Content is protected !!