Alkmaar · 10 september 2023

Joods Namenmonument onthuld bij station Alkmaar

Op 10 september onthulden burgemeester Anja Schouten en raadslid John van der Rhee, het Joods Namenmonument bij station Alkmaar. Het monument is ter nagedachtenis aan de 173 Joodse Alkmaarders die vermoord werden in de Tweede Wereldoorlog.

Het Namenmonument staat op de plaats waar vroeger de oude onderdoorgang naar de perrons liep, vlak bij de hoofdingang van het stationsgebouw. Vanaf deze plek werd op 5 maart 1942 het overgrote deel van de Joodse Alkmaarders per trein weggevoerd. De meesten van hen kwamen nooit meer terug. Deze trieste gebeurtenis staat opgetekend in het deze week verschenen boek ”De vervolging van Joods Alkmaar” van Jan van Baar. In deze uitgave van het Regionaal Archief Alkmaar staan de 173 levens beschreven van vermoorde Joodse stadgenoten en van hen die de oorlog overleefden.

Namenmonument
In november 2019 kwam de gemeenteraad met het initiatief voor het oprichten van een monument voor de Alkmaarse slachtoffers van de Holocaust. De Alkmaarse ontwerper Niko Hoebe kreeg de opdracht voor het ontwerpen van het monument. Het monument is van alle kanten benaderbaar en bestaat uit 173 kolommen. Deze kolommen staan voor ieder individueel slachtoffer. De kolommen verschillen in lengte. Dat verschil staat voor het verschil in leeftijd van de slachtoffers. Een bronzen band rondom de kolommen symboliseert en verbeeldt de treinwagons en daarmee de koude systematiek van de deportatie. Op de band staan de namen en de leeftijden van de omgekomen Alkmaarse Joden. Rondom het monument ligt een rand van bronzen klinkers. Deze klinkers symboliseren de overlevenden die zo de slachtoffers omarmen. Via een QR-code bij het monument kan men informatie vinden over de vermelde namen.

Gezamenlijk en zorgvuldigheid
De leden van de klankbordgroep Joods Namenmonument, Niko Hoebe de maker van het monument en de gemeente hebben lang toegewerkt naar de onthulling. Gezamenlijkheid en zorgvuldigheid waren leidend in het hele proces. Of het nu ging om de locatie, het ontwerp, het materiaal of de goede namen op het monument. Toen het monument bijna klaar was, maakte een nabestaande de gemeente attent op het feit dat de namen niet de echte namen van de slachtoffers waren. De Joodse burgers hadden in de oorlog afstand moeten doen van hun naam en kregen een door de nazi’s bepaalde naam. Nu staan de juiste namen op het monument en hebben de slachtoffers voor altijd hun echte naam weer terug.

Onthulling
Bij de onthulling waren onder andere nabestaanden van de slachtoffers, leden van de klankbordgroep, rabbijn ten Brink en rabbijn Spiero en andere vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap en de maker van het monument Niko Hoebe aanwezig. Zes jongeren van de theaterafdeling van Artiance lazen de 173 namen van de slachtoffers voor. Tot slot sprak rabbijn ten Brink het herinneringsgebed (Jizkor) en de lofprijzing (Kaddisj uit.

error: Content is protected !!