Kinderen bouwen zelf Alkmaarse wijk in Minecraft

Kinderen bouwen zelf Alkmaarse wijk in Minecraft

ALKMAAR – Op donderdag 14 maart was de officiële start van ‘Schools Reinventing Alkmaar’. Dit is een wedstrijd waarbij leerlingen op scholen in de regio Alkmaar zelf een woonwijk mogen ontwerpen in Minecraft Education. Het gaat om een leeg stuk grond bij de Gasfabriek aan de Helderseweg dat speciaal hiervoor is nagebouwd in de online wereld van Minecraft.

Tijdens een fysieke bijeenkomst in de Gasfabriek hakte wethouder Christian Schouten, samen met leerlingen van Ronduit Onderwijs, een symbolische muur om. Daarna kregen de aanwezigen een video te zien waarin burgemeester Anja Schouten het startsein gaf voor de wedstrijd. Zij is zelf ook nagemaakt in Minecraft en helpt kinderen in het spel om de opdracht beter te begrijpen.

De uitdaging
Aan het Alkmaars Kanaal, bij de oude Gasfabriek, ligt een stuk grond waar de gemeente een woonwijk wil bouwen. Met het oog op de toekomst is het belangrijk dat deze wijk duurzaam en leefbaar wordt ingericht. Waar is plek voor water en bomen? Hoe wordt voor energie of voedsel gezorgd? En hoe kan deze wijk alles wat hiervoor nodig is zoveel mogelijk zelf leveren? Kinderen tot en met 14 jaar mogen hier zelf een oplossing voor bedenken. Hiervoor is het gasterrein nagebouwd in Minecraft, waar kinderen zelf een woonwijk mogen ontwerpen.

Prijs voor het beste idee
Kinderen op alle scholen in de regio Alkmaar mogen meedoen. In groepjes van 3 tot 6 kinderen kunnen zij samen één ontwerp maken. De groepjes hebben tot 31 mei om hun ontwerp aan te melden via een filmpje van maximaal 2 minuten. De beste ideeën voor deze duurzame woonwijk worden in juni uitgenodigd op het stadhuis van Alkmaar om hun idee te presenteren. Het beste idee wint uiteindelijk een prijs.

“Met dit project geven we kinderen niet alleen de kans om hun creativiteit te laten zien, maar ook om op een speelse manier betrokken te raken bij de toekomst van onze stad. Zij zijn namelijk misschien wel de toekomstige bewoners van deze woonwijken. Ik ben dan ook benieuwd naar hun ideeën over hoe ze deze wijken mooi en tegelijk duurzaam kunnen maken. En misschien doen mijn eigen kinderen ook wel mee”, aldus Christian Schouten, wethouder Duurzaamheid.

Minecraft Education
Minecraft is een soort grote online blokkendoos waarin leerlingen een eigen wereld kunnen bouwen. Zo leren zij samenwerken, communiceren en kritisch denken. Het spel prikkelt ook creativiteit en leert kinderen hoe zij problemen kunnen oplossen. Dit zijn allemaal ervaringen die leerlingen voorbereiden op de toekomst. Ook niet onbelangrijk: veel kinderen vinden Minecraft leuk. En dat zorgt ervoor dat zij meer betrokken zijn bij de lesstof.

POCITYF
POCITYF is een Europees gesubsidieerd duurzaamheidsprogramma, waarbij historische steden in Europa energie-positief worden gemaakt. Alkmaar is in dit project een voorbeeldstad. Een mooi voorbeeld in Alkmaar is de verduurzaming van Sportcomplex De Meent. Vanuit dit project is het idee ontstaan om mee te doen aan Schools Reinventing Cities-Nederland, zodat kinderen op een laagdrempelige manier aan de slag kunnen met duurzaamheid.

Meer informatie kijk op alkmaar.nl/minecraft.

Archief

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
Facebook
X (Twitter)
Instagram
error: Content is protected !!