Alkmaar · 4 juli 2023

Wrak- en weesfietsen naar maatschappelijke organisaties

Wrak- en weesfietsen naar maatschappelijke organisaties

In maart is een grote fietsenopruimactie gehouden bij het Centraal Station in Alkmaar in samenwerking met NS. Daar zijn ongeveer 200 wrak- en weesfietsen verwijderd uit de rekken om plaats te maken voor reizigers die hun fiets willen parkeren. Deze fietsen zijn naar het depot gebracht waar de eigenaar deze alsnog op kon halen. Dit moest binnen 13 weken na de opruimactie gebeuren. De fietsen die na 13 weken niet zijn opgehaald zijn nu automatisch eigendom van de gemeente Alkmaar. Deze fietsen worden nu gedoneerd aan sociaal en maatschappelijk betrokken organisaties.

Fietsopruimactie

De fietsopruimacties worden uitgevoerd door Stadswerk072. Zij hebben ook in juni een opruimactie gedaan in het stationsgebied. Tijdens deze actie zijn er ongeveer 260 wrak- en weesfietsen bestickerd. De eigenaar heeft na het bestickeren 14 dagen de tijd gehad om de fiets te verwijderen. Na 14 dagen zijn deze fietsen naar het depot aan de Herculesstraat 71 gebracht. De fietsen die niet door de eigenaar werden opgehaald, worden nu gedoneerd aan sociaal en maatschappelijk betrokken organisaties.

Nieuwe bestemming

De gemeente zet in op fietsstimulering en vindt dat iedereen recht heeft op een fiets. Daarom worden de overgebleven fietsen gedoneerd aan verschillende sociaal en maatschappelijk betrokken organisaties zoals Reakt, Stichting hulp voor Minima Noord-Holland, Transferium, Alkmaar Ontmoet – Stichting Sport-Z en TeCeA Esdégé-Reigersdaal. Zij knappen de fietsen op zodat ze weer geschikt zijn voor het gebruik door een nieuwe eigenaar binnen hun doelgroep.

Van de 200 fietsen die in maart zijn weggehaald in het stationsgebied is minder dan 1% opgehaald door de eigenaar. Door de opruimacties is er nu minder overlast op straat. De opgehaalde fietsen krijgen een mooie bestemming want die komen nu terecht bij de mensen die een eigen fiets hard nodig hebben. “Jasper Nieuwenhuizen, wethouder openbare ruimte”

De fietsen hebben een goede nieuwe bestemming gekregen bij sociaal en maatschappelijk betrokken organisaties. Wethouder Jasper Nieuwenhuizen was bij het inladen van de eerste fietsen. Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Ben je jouw fiets kwijt?

Ga dan naar Gevonden voorwerpen bij Stadswerk072 | iLost of bel naar 14072 en kies de optie Stadswerk.

error: Content is protected !!