Alkmaar / Kunst en Cultuur · 16 april 2024

Expositie van Bas van Nieuwburg te bezoeken in Alkmaars Praethuys

Bas van Nieuwburg (1976, Waarland) groeide op in Alkmaar. Na zijn middelbare schooltijd aan de Adriaan Roland Holstschool in Bergen, volgt hij in 1995 de vakopleiding tot meubelmaker in Amsterdam. Van 1999-2003 studeert Bas architectonische vormgeving en binnenhuisarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Als kunstenaar en ambachtsman treedt hij in 2003 in dienst bij een gerenommeerd restauratiearchitectenbureau in Den Haag, waar hij wordt opgeleid tot restauratiedeskundige en projectbegeleider van met name kerkrestauraties. Zijn persoonlijke interesse en passie voor (bouw)kunst en de vele ambachtelijke toepassingen binnen deze bouwprocessen, smelten samen in het behoud- en herontwikkeling van monumentaal erfgoed. Tien jaar woont en werkt  Bas van Nieuwburg in Den Haag van waaruit hij uiteenlopende bouwkundige restauraties door het land begeleid heeft.

In 2010 verhuist hij terug naar Noord Holland om zich uiteindelijk te vestigen in de historische woonkern van Egmond aan den Hoef. Geïnspireerd door de natuurrijke omgeving en de ruimte van het landschap, besteedt hij meer en meer tijd aan het buiten tekenen en schilderen. Door de vele studies en het bouwhistorisch onderzoek dat hij deed voorafgaand aan voorbereidingen op kerkrestauraties, is Bas zijn omgeving met andere ogen gaan bekijken. Met name de vorming van ons landschap tot wat het nu is, de bedijking die door de eeuwen heen vanuit De Egmonden werd gerealiseerd, doet hem besluiten de Erfgoed Expeditie op te richten. Hij volgt dijken en waterwegen die vanuit Egmond werden aangelegd en bezoekt oude terpen in West-Friesland, Friesland en het Wierdenlandschap in Groningen. Dichterbij huis natuurlijk het prachtige duinlandschap, de bossen en buitenplaatsen als Nijenburg, verwant aan zijn eigen familienaam, spreken hem tot zijn verbeelding. Met zijn exposities vraagt hij aandacht voor de natuurlijke omgeving en de vergankelijkheid van het leven. 

Hij ontwikkelde een eigen kleurrijke stijl. Hij werkt bijna altijd ‘en plein air’ met een veldezel, waarbij zijn oude camperbus dienst doet als mobiel atelier. De meeste werken zijn gemaakt met Sennelier oliepastel (speciaal ontwikkeld door Picasso geschikt voor vlot gebruik met de kwaliteit van olieverf), er is geen andere kunstenaar die zo schilderachtig met dit materiaal kan werken. Dat hierbij geen tussenkomst van een kwast nodig is, is een groot voordeel voor Bas; het kan letterlijk uit zijn handen ontstaan. Steeds meer mensen volgen zijn werk met belangstelling en velen hebben, met een schilderij van zijn hand, de kleurrijke natuur in huis gehaald.

Inmiddels heeft Bas van Nieuwburg zijn werk in de restauratie bouwbegeleiding volledig verruild voor het kunstenaarschap waarbij hij een ambachtelijke houtwerkplaats heeft opgericht waar hij met hart en ziel mensen begeleidt en bijstaat bij het vervaardigen van uitvaartkisten. 


OVER KLEURRIJK LEVEN

Het liefst teken en schilder ik iedere dag de natuurrijke omgeving, de kleurrijke bomen. Een slootje, en weggetje, de hoge lucht. Om naar te kijken en ontspanning in te vinden of te ervaren. Het helpt mij dit mooie, kleurrijke leven te zien dat buiten is, maar dat ook in ons is om door te geven. De mensen die met liefde verder leven aan wie wij het leven doorgeven dat we zelf op een dag loslaten, maar dat verder gaat. In dit bos liep mijn oma ook altijd graag. Nu loop ik er vandaag. Het relativeert het lucht op. Het geeft ruimte aan verdriet.

error: Content is protected !!