Noord-Holland · 17 augustus 2024

Uit deze Noord-Hollandse gemeente vertrekken meeste mensen naar het buitenland

Uit deze Noord-Hollandse gemeente vertrekken meeste mensen naar het buitenland

Maar liefst 3905 Amsterdammers verhuisden vorig jaar naar het buitenland. Dat is één op de 235 inwoners van deze gemeente. Uit geen enkele andere Noord-Hollandse gemeente emigreerden absoluut en relatief gezien zoveel Nederlanders. Op Texel en in Edam-Volendam is een vertrek naar het buitenland juist het minst aan de orde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, geanalyseerd door verhuisplatform Verhuisoffertes.com.

Naast Amsterdam zagen ook de gemeenten Laren en Zandvoort relatief veel inwoners het land verlaten. In Blaricum en Bloemendaal keerden daarentegen – relatief gezien – de meeste Nederlanders terug die eerder geëmigreerd waren. Al met al kenden de meeste Noord-Hollandse gemeenten een positief migratiesaldo. Dat wil zeggen dat het aantal nieuwe inwoners vanuit het buitenland hoger is dan het aantal emigranten. Castricum, Landsmeer, Edam-Volendam, Stede Broec en Bergen vormen hierop de uitzondering. Alle cijfers zijn hier te bekijken.

Een op drie Noord-Hollanders wil emigreren

Verhuisoffertes.com vroeg ook duizend Nederlanders naar hun toekomstige verhuisplannen. Ruim een kwart van hen (28 procent) geeft aan in de toekomst wel te willen emigreren. In de meeste gevallen heeft men nog geen concreet idee wanneer zij dit willen. Daartegenover staat dat één op de elf ondervraagden al binnen vijf jaar wil vertrekken. In Noord-Holland ligt het percentage inwoners met emigratieplannen met 33 procent overigens aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Om een zo realistisch mogelijk beeld te schetsen van vrijwillige (r)emigratie, keek Verhuisoffertes.com in dit onderzoek in eerste instantie alleen naar mensen die in Nederland geboren zijn. Asielzoekers die naar Nederland kwamen of juist weer vertrokken, zijn dus niet meegenomen in de kaart hierboven. Hetzelfde geldt voor arbeidsmigranten die terugkeren naar het land van herkomst. Zij zijn echter wel opgenomen in het totale migratiesaldo.

België meest in trek, Spanje populairste zonbestemming

Niet geheel verrassend is België de afgelopen vijf jaar het populairste land voor Nederlanders om naartoe te emigreren. Jaarlijks vertrekken er rond de 5600 Nederlanders zuidwaarts, waar de huizen aanzienlijk goedkoper zijn. Na België is Duitsland het meest in trek, al is het verschil met Spanje niet groot. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten completeren de top-5, zo blijkt uit CBS-cijfers. Gezien de afnemende interesse voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit is de kans groot dat Frankrijk de komende jaren deze plek overneemt. Spanje, Frankrijk en Zweden zijn de afgelopen jaren qua populariteit het sterkst gegroeid.

Uit deze Noord-Hollandse gemeente vertrekken meeste mensen naar het buitenland
Uit deze Noord-Hollandse gemeente vertrekken meeste mensen naar het buitenland
error: Content is protected !!