Regio · 30 augustus 2023

Vermoedens van huiselijk geweld?

Vermoedens van huiselijk geweld?

Bijna 1,3 miljoen Nederlanders van 16 jaar en ouder zijn in één jaar tijd slachtoffer geweest van huiselijk geweld, blijkt uit de Prevalentiemonitor 2022 van het CBS. De Prevalentiemonitor beschrijft de resultaten van het bevolkingsonderzoek naar Huiselijk Geweld en Seksueel Grensoverschrijdend gedrag.

Ruim 850.000 mensen maakten het structureel mee. Dat betekent (bijna) dagelijks, wekelijks of maandelijks. Om mensen die te maken hebben met huiselijk geweld te helpen, roepen staatssecretaris Van Ooijen en minister Weerwind omstanders op in actie te komen: “Let op elkaar. Want een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken.”

Huiselijk geweld, zoals kindermishandeling, partnermishandeling en ouderenmishandeling, komt in alle lagen van de bevolking voor. Vaak wordt het doorgegeven van generatie op generatie.Van de aangemelde gezinnen bij Veilig Thuis heeft 46% van de ouders zelf als kind één of meer vormen van huiselijk geweld meegemaakt.

Slachtoffers en plegers zoeken vaak geen of te laat hulp. En áls ze eenmaal een melding doen en hulp krijgen, is het een lang proces om het gedrag te veranderen. Om de cyclus van huiselijk geweld te doorbreken, is het belangrijk om eerder in te grijpen. De rol van omstanders is hierbij essentieel.

Huiselijk geweld kan ook in jouw omgeving voorkomen, zoals bij je buren, een vriend, collega of familielid. Maak jij je zorgen om iemand? Blijf er niet mee rondlopen en ga het gesprek aan. Benoem wat je opmerkt. Wees niet veroordelend. Laat weten dat je er voor diegene bent.

Bijvoorbeeld door praktische hulp aan te bieden. Zoals boodschappen doen of de kinderen uit school halen. Kom je er niet uit of twijfel je of je het wel goed ziet? Kijk voor meer informatie op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl.

Wil je advies van een professional of vind je het fijn als er iemand met je meedenkt? Bel of chat dan met een professional van Veilig Thuis, via www.veiligthuis.nl. De chat is open van 9.00 tot 17.00 uur. U kunt Veilig Thuis 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.

error: Content is protected !!