Alkmaar / Natuur · 1 juli 2024

Bijendag Hortus Alkmaar; zorg dat je erBIJ bent

Bijendag Hortus Alkmaar; zorg dat je erBIJ bent

Wat is het verschil tussen een honingbij en een wilde bij? Je komt het te weten op de Bijendag, zondag 14 juli in Hortus Alkmaar. Van 11.00 tot 16.00 uur vertellen imkers over bijen en kan je mee op excursie naar Bijenstal Achtergeest. Proef zes verschillende soorten honing of ga mee met een insectenrondleiding. Laat je schminken als een bij of maak zelf een kaars van bijenwas. Luister naar het optreden van Popkoor Atlantis onder het genot van een hapje, drankje of ijsje op het zonnige terras van het Kascafé. 

Bezoek bijenstal
Voorafgaand aan een excursie naar de Bijenstal geven de imkers presentaties over het leven van de honingbij en de wilde bij. Kleine groepjes volwassenen en kinderen kunnen daarna onder begeleiding van imkers de bijenstallen bezoeken. Bijen zijn belangrijke diertjes. Ze produceren honing en bestuiven bloemen en planten, zodat deze zich voort kunnen planten. Ze zijn daarmee van groot belang voor het voortbestaan van plantensoorten en de biodiversiteit. 

Bijenproducten te koop
Er zijn verschillende soorten honing, kaarsjes van bijenwas, allerlei bijenfiguurtjes en een assortiment zaden van bij-vriendelijke planten te verkrijgen. Zo kun je zelf meer bijen lokken naar je border of balkon en de (wilde) bij een handje helpen. 

Kinderactiviteiten
Kinderen kunnen zich laten schminken, kaarsen maken van was of een speurtocht doen door de tuin. Voor de kleintjes is er een Kabouterpad. Een rondleiding met een insectenexpert is (onder voorbehoud) om 13.00 uur en 14:00 uur. Tenslotte is het terras een heerlijke plek om iets te drinken, te eten en ervaringen te delen met elkaar.

Optreden Popkoor Atlantis
Speciaal voor Bijendag is er een optreden van Popkoor Atlantis, ooit ontstaan in het toenmalige poppodium Atlantis. Vanaf 14:30 uur zingt het meerstemmige koor een gevarieerd repertoire onder leiding van dirigent Klaas Kloppenburg.

Wat: Bijendag van 11:00 tot 16:00 uur. Kascafé is open tot 17:00 uur. 

Waar: Hortus Alkmaar, Berenkoog 43 te Alkmaar. Kom vooral op de fiets: de Hortus is goed te bereiken via het fiets- wandelpad Achtergeestpad. Kijk voor openingstijden en toegangsprijzen op www.hortusalkmaar.nl 

error: Content is protected !!