Alkmaar · 7 juli 2023

Sterke zonkracht de aankomende dagen. Smeer je dus goed in!

Sterke zonkracht de aankomende dagen. Smeer je dus goed in!

Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken. De huid hoeft hiervoor niet eens rood te worden. Blanke mensen hebben maar vijftien minuten zonlicht per dag nodig op het gezicht en de handen om genoeg vitamine D aan te maken.

De UV-A zonnestralen dringen dieper door in de huid, en geven naast een verhoogde kans op vroege rimpelvorming, ook een verhoogde kans op huidkanker. Het duurt vaak jaren voordat de huidkanker zich ontwikkelt en dat is ook waarom jongeren vaak niet nadenken bij de gevolgen van hun zongedrag
“Vooral bij kinderen wordt dit vaak geadviseerd maar als je elke dag smeert, went je huid niet aan het omgevings-uv. Als je dan een keer vergeet te smeren, is de huid extra kwetsbaar en verbrand je sneller”, aldus De Gruijl. Wel benadrukt De Gruijl dat het belangrijk is om verbranding te voorkomen.

‘Zonnebrandsprays niet allemaal even goed’
Zonnebrandsprays beschermen volgens de Consumentenbond minder goed dan ze beloven. De bond onderzocht sprays met factor-30 van verschillende fabrikanten.
Testpersonen kregen in een laboratorium sprays met factor-30 op hun rug gesprayd, daarna werden ze blootgesteld aan uv-straling en werd hun huid beoordeeld. Ook werd er een technische meting van de sun protection factor (SPF) gemaakt.

Sprays van Garnier en Vision kwamen als beste uit de test. De zonnebrand van Kruidvat hadden de beste prijs-kwaliteitverhouding. Australian Gold, Lovea en Luctovitaal zijn volgens de test niet aan te raden.

error: Content is protected !!