Alkmaar · 8 juli 2023

Lezing over Alexithymie en autisme, met gastspreker Youri Derks in Wijkcentrum De Oever

Lezing over Alexithymie en autisme, met gastspreker Youri Derks in Wijkcentrum De Oever

Emotionele gewaarwording’ gaat over het opmerken, waarnemen en bewust ervaren van de eigen emoties. Het is een complex cognitief proces dat moet leiden tot het ‘voelen van het gevoel’. Dat ‘voelen’ gebeurt echter lang niet altijd – en bij sommige mensen zelfs maar bijzonder weinig.

Is de mate van emotionele gewaarwording bijzonder laag, dan is er meestal sprake van ‘alexithymie’. Alexithymie komt veel voor bij mensen psychische problematiek. Ook komt het (zeer) veel voor bij mensen met autisme. Hoewel alexithymie uit het Grieks vertaald wordt als ‘geen woorden voor emotie’, dekt dit de lading van het onderliggende probleem niet: alexithymie lijkt in de kern meer te gaan om het ‘niet (her)kennen’, dan het ‘missen van de woorden om het te zeggen’.

Alexithymie kan een behandeling behoorlijk in de weg zitten: met elkaar praten over emoties zonder emotionele gewaarwording, leidt eerder tot onbegrip dan nieuwe inzichten. En: emotieregulatie strategieën kunnen moeilijk effectief ingezet worden wanneer de emotie niet herkend wordt…

In deze workshop krijgt u een beter beeld van wat alexithymie en emotionele gewaarwording nu precies inhouden, hoe het wordt vastgesteld, en wat er in behandeling aan of mee gedaan kan worden.

Wanneer: donderdag 13 juli van 15.00 tot 17.00 uur

Locatie: Wijkcentrum de Oever, Amstelstraat 1 in Alkmaar.

Kosten: Gratis toegang, consumpties zijn voor eigen rekening

error: Content is protected !!