Alkmaar · 22 september 2023

Vitaliteitsmarkten vanaf 29 september voor sterke 65-plussers

Bijna 42 procent van de inwoners van de gemeente Alkmaar is ouder dan 55 jaar. Dit percentage stijgt de komende jaren verder. Daarom is het belangrijk om er nu voor te zorgen dat inwoners weten wat ze kunnen doen om zo gezond en vitaal mogelijk te blijven.


Gemeente Alkmaar, het Netwerk Vitaliteit van BNW Beweegzorg, de Veiligheidsregio en SportVitaal organiseren tussen vrijdag 29 september en vrijdag 6 oktober een aantal Vitaliteitsmarkten. De markten zijn gericht op 65-plussers, maar uiteraard is iedereen welkom.

De eerste serie Vitaliteitsmarkten

• Vrijdag 29 september – Graft – Dorpshuis onder de Boom, 10.00-12.30 uur, tijdens de Bingo-ochtend.
• Maandag 2 oktober – Alkmaar – Wijkcentrum Overdie, 14.00-17.00 uur
• Dinsdag 3 oktober – Alkmaar – Wijkcentrum De Alkenhorst 14.00-17.00 uur
• Woensdag 4 oktober – Alkmaar – Wijkcentrum Mare Nostrum, 14.00-17.00 uur
• Vrijdag 6 oktober – Schermerhorn – De Horn, 14.00-16.00 uur, tijdens de koffiemiddag.

Valpreventie

Bij de markten zijn oefen-/fysiotherapeuten, diëtisten, ergotherapeuten, buurtsportcoaches en mensen van welzijnsorganisaties, de gemeente en de Veiligheidsregio aanwezig om bezoekers te informeren en vragen te beantwoorden.

Er is veel aandacht voor valpreventie. Onder het motto ‘Sta Sterk, Voorkom Vallen’ worden inwoners uitgenodigd om hun stabiliteit te laten meten via een ‘slimme vloer’, de zogeheten ‘Smartfloor’. De meting is gratis en praktisch: een concreet advies en tips zijn inbegrepen.

Seniorvriendelijke gemeente

Arie Epskamp, wethouder Seniorenbeleid Gemeente Alkmaar, vertelt waarom valpreventie belangrijk is: “De groeiende groep senioren in Alkmaar verdient onze bijzondere aandacht. Alkmaar zet zich daarom in om een seniorvriendelijke gemeente te zijn en blijven. Een van de uitdagingen van een vergrijzende samenleving is het zoveel mogelijk voorkomen dat mensen vallen. Relatief eenvoudige preventieve maatregelen kunnen dit risico verkleinen. Daarover informeren we inwoners, onder meer tijdens de Vitaliteitsmarkten. Zo stimuleren we vitaal, gezond en waardig ouder worden.”

Antislip-strips en beweegcursussen

Ook de andere partners lichten hun betrokkenheid bij de Vitaliteitsmarkten toe. Max Delissen Coördinator Veilig Leven Team Veiligheidsregio Noord-Holland Noord: “Jaarlijks hebben in Noord-Holland Noord meer dan elfduizend inwoners van 65 jaar en ouder medische behandeling nodig na een val. Wij stimuleren mensen relatief eenvoudige aanpassingen in hun woningen te (laten) doen. Kleine aanpassingen in huis kunnen namelijk een groot verschil maken. Denk aan het ophangen van rookmelders of het plaatsen van antislip-strips op de trap.”

Ook beweging is belangrijk om vallen te voorkomen. Wouter van der Klugt, Hoofd Sportstimulering van Alkmaar Sport: “Wij bieden verschillende beweegcursussen aan, verspreid over de gemeente, waardoor iedereen in zijn/haar eigen buurt en op zijn/haar eigen niveau kan bewegen. Tijdens de lessen werken de Sport Vitaal trainers met de deelnemers onder andere aan lenigheid, balans, kracht en uithoudingsvermogen om op deze manier zo lang mogelijk vitaal te blijven.”

Ten slotte benadrukt Bob Kruis, Bestuurslid Beweegzorg Noord West, Netwerk Vitaliteit, het belang van samenwerking: “In ons Netwerk Vitaliteit werken we samen om de aanpak voor valpreventie te organiseren. Zo kunnen inwoners zich bijvoorbeeld aanmelden voor erkende valpreventie-interventies zoals ‘In balans’, Vallen verleden tijd en Otago.

Meer informatie over valpreventie en vitaliteit is te vinden op www.netwerkvitaliteit.bnw.nl.

error: Content is protected !!