Alkmaar · 22 september 2023

Fraudeur die gemeente Alkmaar voor tonnen oplichtte deed zich voor als directeur

De ceo-fraudeur die de gemeente Alkmaar voor 236.000 euro oplichtte maakte gebruik van typosquatting en deed zich voor als gemeentedirecteur. Dat laat de gemeente tegenover Trouw weten. Vorige week meldde de gemeente Alkmaar zelf dat het slachtoffer van ceo-fraude was geworden, waarbij door middel van een valse factuur 236.000 naar criminelen werd overgemaakt.

“De criminelen wisten precies wie ze moesten hebben om deze valse factuur te laten betalen”, zegt Christian Schouten, de wethouder van financiĆ«n in Alkmaar, tegenover Trouw. De fraudeurs maakten daarbij gebruik van een e-mailadres dat erg veel leek op dat van de gemeentedirecteur. Dit jaar probeerden oplichters tevergeefs al meerdere malen om door middel van ceo-fraude geld te stelen. “Elke keer werd op tijd gezien dat het niet klopte. Maar we zijn mensen, geen robots. Je kunt alles trainen en toch kan het een keer misgaan”, zegt Schouten.

Onderzoek naar de fraude wees uit dat ambtenaren onder druk van de oplichters te snel overgingen tot het betalen van de valse factuur. “Onze medewerkers zetten zich met hart en ziel voor de stad in. Die zijn er goed ziek van, maar we nemen hen niets kwalijk. Het zijn mensen en die kunnen een fout maken”, besluit Schouten.

Bron: Security.nl

error: Content is protected !!