Alkmaar · 15 september 2023

Voedselbank Alkmaar organiseert een open dag

Voedselbank Alkmaar organiseert een open dag

Op zaterdag 4 november 2023 is er een OPEN DAG bij de Voedselbank Alkmaar e.o. op de Pettemerstraat 39B in Alkmaar van 11.00 tot 15.00 uur.

Stichting Voedselbank Alkmaar (en omgeving) (VBA) is sinds 2006 operationeel. Het verzorgingsgebied waarvoor zij voedselpakketten samenstelt, omvat Groot Alkmaar (inclusief Schermer en De Rijp/Graftdijk), Heerhugowaard, Heiloo, Limmen, Bergen, Egmond en Schoorl en ook Ursem, Koedijk, Obdam en Hensbroek. De VBA, die volledig op vrijwilligers draait, levert steun door wekelijks voedselpakketten te verstrekken via een drietal uitgiftepunten: twee in Alkmaar en één in Heerhugowaard.

In Nederland leven steeds meer mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken bieden tijdelijke ondersteuning door het verstrekken van (gratis) voedselpakketten aan burgers, die om zwaarwegende, veelal financiële redenen, een periode niet of slechts gedeeltelijk in hun eigen voedselvoorziening kunnen voorzien. Tevens wordt hiermee getracht verspilling van levensmiddelen tegen te gaan.

Het aantal gezinnen dat gebruik maakt van de ondersteuning via de VBA fluctueert per week. Gemiddeld zijn het 225 gezinnen van verschillende groottes, 1-persoons huishoudens tot 12 persoons huishoudens.

Zoals algemeen bekend zijn sinds anderhalf jaar de prijzen van boodschappen, benzine, energie etc. enorm gestegen. De VBA merkt dit ook door een grotere toename van gezinnen die behoefte hebben aan voedselondersteuning.

Echter, door de gestegen prijzen zijn de donaties hard achteruit gegaan.
De 12 jaar oude vrachtwagen van de VBA, is ook aan vervanging toe. Het is een diesel en vanwege milieu zones kan deze niet meer overal rijden. Daarbij streeft de VBA ernaar om duurzaam en milieubewust te werken.

Daarom is de VBA heel hard op zoek naar sponsoren, donaties in houdbare levensmiddelen of natuurlijk financiële donaties. Er zullen de hele dag door rondleidingen gegeven worden, waarbij er een goed beeld geschetst wordt van het proces van het samenstellen van een pakket voordat dit wordt uitgegeven. Bovendien verkoopt de stichting heel veel luxe non-food artikelen en speelgoed voor de dure decembermaanden tegen heel lage prijzen! Er kan ook een hapje en een drankje worden genuttigd, uiteraard tegen betaling

U bent van harte uitgenodigd om op zaterdag 4 november, tussen 11-15 uur de Open Dag VBA op de locatie Pettemerstraat 39B te Alkmaar te bezoeken. U krijgt dan een indruk van hoe een pakket samengesteld wordt, er zijn rondleidingen, hapjes en drankjes (tegen betaling) en er is een verkoop van luxe non-food artikelen.

error: Content is protected !!