Noord-Holland · 6 juli 2023

Dubbele straf voor hacken snapchat-accounts en afpersing

De rechtbank in Alkmaar heeft verdachte Stan S. (21, uit Vlaardingen) veroordeeld tot 44 dagen celstraf (gelijk aan het voorarrest), een half jaar voorwaardelijk en 240 uur werkstraf. Volgens de rechtbank hackte de verdacht, in 2020 al, de snapchat-accounts van 29 tienermeisjes en jonge vrouwen – tussen 13 en 26 – en zette hij hen onder druk: ze moesten steeds meer naaktbeelden sturen of geld betalen om te voorkomen dat hij hun beelden online zou zetten.

Toen de slachtoffers, vooral uit Noord-Holland, merkten dat hun accounts waren gehackt. werden ze door de verdachte uitgescholden en bedreigd. Geen van de slachtoffers betaalde overigens. Van sommige slachtoffers verschenen naaktbeelden online; foto’s en filmpjes werden ook doorgestuurd naar collega’s en klasgenoten. De verdachte had naar eigen zeggen geen idee wat hij deed. ‘Ik leefde alleen maar online. Voor mij was het niet zo’n groot ding’. Hij vond het wel ‘cool’ dat hij in Telegramgroepen kon opscheppen over zijn digitale acties. ‘Het was een kwestie van macht.

En het ging van kwaad tot erger’. Zo gebruikte hij bijvoorbeeld een digitale klok die aftelde als de meisjes niet op zijn verzoeken ingingen. Aan een meisje dat schreef ‘al bij het spoor te staan’, schreef hij letterlijk ‘leuk dat je boos bent maar ik zie nog geen video’. Een ander meisje moest ‘stoppen met janken’. Bij veel slachtoffers plaatste hij naaktfoto’s of erotische filmpjes op hun accounts. ‘Ik zet je hoofd op een naaktfoto van een ander, niemand die het verschil ziet’. De verdachte moet veertien slachtoffers een schadevergoeding van 1500 euro betalen.

error: Content is protected !!