Alkmaar / Natuur · 29 september 2023

Interessante Nachtvlindersafari bij Hortus Alkmaar

Met zo’n 30 bezoekers, een gevarieerd programma en meer vlindersoorten dan mensen (37), waaronder 5 nieuwe soorten voor de hortus, is de Nachtvlindersafari geslaagd te noemen. Door de tuin heen stonden 3 nachtvlinderlakens opgesteld, verlicht met speciale lampen om de vlinders te lokken, en een nachtvlinderval. Ook waren er door de hele tuin heen bomen ingesmeerd met ‘smeer’, een mengsel van zoetigheid (stroop en jam) en alcohol (rode wijn). Twee verschillende manieren dus om de nachtvlinders te lokken.

5 nieuwe soorten nachtvlinders Eerst was er een korte inleiding over nachtvlinders. Daarna gingen de deelnemers op eigen gelegenheid de tuin in, langs de lakens en de smeer. Al gauw zag je ze samenklonteren bij een bijzondere waarneming om zich even later weer te verspreiden op zoek naar de volgende highlight. Aan het eind van de avond stond de teller op 37 vlindersoorten, een mooi aantal voor deze tijd van het jaar.

De avond levert 5 nieuwe soorten nachtvlinders op voor de biodiversiteitslijst van de Hortus. Er werd door de deelnemers niet alleen naar nachtvlinders gekeken. Naast de 37 soorten nachtvlinders werden nog 23 andere soorten insecten waargenomen, waarvan 8 verschillende soorten vliegen en muggen, 2 wespen, 3 soorten lieveheersbeestje, 3 wantsen en 5 schietmotten.

Welke vlinders? Het meeste bekijks trok het zwarte weeskind (Mormo maura). Die zat met drie exemplaren op de smeer en een op een nachtvlinderlaken. Dit was ook de grootste vlinder van de avond, een handpalm groot. Verder kleine berkenpedaalmot en de zilvervlekbladroller, amper een halve centimeter groot. En er waren vlinders in diverse vormen en kleuren, van wijd uitzittende spanners en buxusmotten tot meer compacte uilen. En waar de meeste vlinders en mooie schutkleur hebben, waren er ook de groene appeltak en de gele hagendoornvlinder en essengouduil. Bijzonder was ook het bezoek van de lindegouduil, die toch als een zeldzaamheid te boek staat.

error: Content is protected !!